Nieuwe bioscoopfilm Palingsdans brengt vismigratie in beeld
Of het nu economisch, gastronomisch of natuurbeschermend gedreven is; in de documentaire Palingdans probeert een kleurrijk gezelschap het mysterie van de voortplanting van de paling te ontrafelen. Met nog niet eerder vertoonde onderwaterbeelden brengt regisseur Hans Dortmans een ode aan het verborgen leven van dit ongrijpbare dier. Vanaf 27 juni wordt deze bijzondere documentaire uitgebracht in de bioscoop door M&N Media Group. Bekijk hier de trailer.
Mysterieus dier
Niemand heeft de paling, een van de oudste dieren die in onze rivieren en plassen leeft, ooit in het wild zien paren. Pas 100 jaar geleden werd de eerste grote ontdekking gedaan. Wetenschappers kwamen erachter dat als de paling volwassen is, zij naar open zee trekt en daarna duizenden kilometers aflegt om vervolgens, ergens ten zuidoosten van Bermuda, te paaien en vrijwel direct daarna sterft. De jonge larfjes drijven met de oceaanstromen terug naar Europa en komen als glasaal aan bij de kust. Maar nog altijd heeft niemand het bewijs - de eitjes van dit mysterieuze dier - gevonden.
Verschillende verhalen
Nu de paling met uitsterven bedreigd wordt, krijgt de zoektocht naar het mysterie van haar voortplanting een nieuwe urgentie. Met het expeditieschip Walter Herwig III zet de Oostenrijkse bioloog Reinhold Hanel koers naar de geboortegronden van de Europese paling in de Atlantische Oceaan. In de hoop de larven te kunnen bestuderen en eindelijk eens paling-eitjes te vangen. Met zijn reis probeert hij het hardnekkige raadsel dat de wetenschap bezighoudt op te lossen: waar en hoe plant de paling zich voort? Want als daar duidelijkheid over is, kunnen ze ook kijken naar de beschermende maatregelen die er genomen moeten worden om het met uitsterven bedreigde dier te redden.
Bioloog Rick Leemans zoekt een andere benadering en probeert achter de IJsselmeerdijk in het laboratorium van Glasaal Volendam de code van de natuur te kraken. Met een ambitieus plan om glasaal te kweken heeft hij zich vastgebeten in de droom van een groep Volendamse ondernemers om het palingdorp nieuw leven in te blazen. Maar de -uit IVF geboren- larfjes die tot glasaal moeten uitgroeien willen nog niet eten, laat staan groeien. Zal Rick de natuur in zijn laboratorium op tijd naar zijn hand kunnen zetten en zo de aandeelhouders tevredenstellen?
In Japan is de paling als ‘unagi’ zeer populair. De Japanse Kenichi Ikeda is door zijn culinaire interesse volledig in de ban geraakt van het raadselachtige dier. Hij geniet van de ceremonie in de gespecialiseerde palingrestaurants, gaat palingvissen in Osaka en woont een Shinto ritueel bij waar de paling wordt aangebeden als symbool van vruchtbaarheid. Hoe meer Kenich te weten komt, des te meer hij worstelt met de paradox: als hij de vis blijft eten draagt hij bij aan het uitsterven van de paling en als hij stopt dreigt hij zijn band met de natuur te verliezen.
Meer weten?
De film is vanaf donderdag 27 juni te bekijken in verschillende bioscopen in het land. Hier vind je een overzicht van de locaties.