Boskalis Beach Cleanup Tour morgen van start

Donderdag 1 augustus gaat de elfde editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour van start. Het is alweer de elfde editie van de actie, waarbij op dertig verschillende plekken langs de Nederlandse kust afval van het strand wordt geraapt. Stichting de Noordzee doet al jarenlang onderzoek naar het afval op de Nederlandse Noorzeekust.

Elke dag zijn vrijwilligers bezig op twee locaties in het land: in het zuiden van het land wordt er gestart in Cadzand en in het noorden op Schiermonnikoog. Op 15 augustus wordt de Tour afgesloten in Zandvoort.

Schema hoe help ik het strand op te ruimen
Beeld: Stichting de Noordzee

Zwerfafval

Hoewel uit onderzoek is gebleken dat de Noordzee in de afgelopen twintig jaar steeds schoner is geworden, is het probleem nog lang niet opgelost. Alles wat mensen in hun dagelijks leven gebruiken, kun je dan ook tegenkomen op het strand. Van piepschuim tot visnetten, van snoepverpakkingen tot wattenstaafjes.

Stichting de Noordzee gelooft dat om het afvalprobleem te bestrijden, we het bij de bron moeten aanpakken. “Voor ons is opruimen een manier om aandacht te vragen voor het afvalprobleem, maar het echte doel is voorkomen dat afval überhaupt in de natuur terechtkomt.”

Sigarettenfilters

Het accent ligt dit jaar op de vervuiling door peuken. Sigarettenfilters zijn namelijk nog steeds het meest gevonden afval op de toeristische stranden. Veel mensen weten niet dat er plastic in de filters zit, waardoor ze dus erg schadelijk zijn voor natuur en milieu.

Stichting de Noordzee schrijft op hun website: “Het is hoog tijd om deze vervuiling aan te pakken en ervoor te zorgen dat onze prachtige Noordzeestranden peukenvrij zijn. Het strand is immers geen asbak!”

Naast sigaretten is er in de afgelopen jaren ook specifieke aandacht geweest voor andere afvalproducten tijdens de tour. In 2017 en 2018 werden alle doppen op het strand verzameld, in 2019 ballonresten en plastic bordjes en bestek. In 2021 kwam er een verbod op deze single use plastics. In 2021 (58.000 peuken), 2022 en 2023 hielden de vrijwilligers alle sigarettenpeuken apart. In 2021 raapten zij 58.000 peuken op. In 2022 waren dit er bijna 90.000 en in 2023 27.854.

Meedoen?

Je kunt je nog inschrijven voor deze editie van de Boskalis Beach Cleanup Tour. Dan ruim je samen met duizenden vrijwilligers in 30 etappes de héle Noordzeekust op. Sinds 2013 hebben zo’n 20.724 enthousiaste vrijwilligers al 109.639 kilo afval van de stranden gehaald. Doe jij ook mee? Kijk dan snel op de website bij welke etappes jij je nog kunt aansluiten!