Nationale Kraanwaterdag: aandacht voor de gezonde én duurzame dorstlesser

Woensdag 25 september is het weer zover: de Nationale Kraanwaterdag! Alle basisscholen en BSO’s in het land worden uitgenodigd om op deze dag extra aandacht te besteden aan kraanwater als gezonde en duurzame dorstlesser. Aan de hand van een korte, aantrekkelijke les ontdekken kinderen van groep 1 t/m 8 waarom kraanwater een lekkere én verstandige keuze is.

Kinderen spelen op kraanwaterdag
Beeld: ©Nationale Kraanwaterdag

Slim en gezond

De Nationale Kraanwaterdag wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse drinkwaterbedrijven: Brabant Water, Dunea, Evides, Oasen, PWN, Vitens, Waterbedrijf Groningen, Waternet, WDM Water en WML. Deze dag is bedoeld om bassischoolleerlingen te vertellen waarom kraanwater zo gezond is en hoe zij bewust met kraanwater om kunnen gaan.

Veel Nederlandse kinderen drinken weinig water: de meesten drinken zelfs maar één of twee glazen per dag. Meer dan de helft van het menselijk lichaam bestaat uit water. Door te ademen, zweten en naar het toilet te gaan verliezen we ook weer een deel daarvan. Daarom is het belangrijk om dat water weer aan te vullen gedurende de dag.

Daarnaast helpt water om de voedingsstoffen uit je voeding naar de juiste plek in je lichaam te brengen en om afvalstoffen af te voeren. Genoeg water drinken draagt ook bij aan een goede stofwisseling. Het zorgt ervoor dat je organen goed werken en helpt om je lichaamstemperatuur op peil te houden. Tot slot is water ook nog eens een hele gezonde dorstlesser: er zitten geen suiker of kleur- en smaakstoffen in zoals bijvoorbeeld in frisdrank. Water is dus goed voor een gezond gewicht en draagt bij aan een gebit zonder gaatjes.

Verstandig omgaan met kraanwater

Het is belangrijk om zuinig en verstandig om te gaan met kraanwater. De bevolking van Nederland groeit sterk, het is vaker voor langere perioden droog en de ruimte is schaars. Daarbij komt dat we als land erg veel kraanwater gebruiken, wel 128 liter per inwoner per dag.

Daarom is de norm gesteld op 100 liter per dag. Dat is een besparing van ongeveer 20%. De norm geldt voor bewoners en bedrijven en er wordt naar gestreefd om deze afname in 2035 te behalen. Op de website van Dunea vind je een aantal handige tips over hoe je in en rondom het huis water kunt besparen.

Gratis educatieve middelen

De Nationale Kraanwaterdag wordt ieder jaar aan het begin van het schooljaar georganiseerd door de Nederlandse drinkwaterbedrijven. Basisscholen door het hele land kunnen voor deze dag gratis educatieve materialen opvragen. Die materialen bestaan onder andere uit een kraanwaterdagposter, een handleiding, animatievideo’s, een digitale quiz, proefjes, leuke knutselvlogs en een leerzaam doeblad. De lessen zijn opgedeeld in drie verschillende niveau’s: groep 1 t/m 3, groep 4 t/m 6 en groep 7 en 8.

Meedoen?

Wil je jouw klas aanmelden voor Nationale Kraanwaterdag? Dat kan via deze link. Door je groep aan te melden maak je kans op een gastles van een échte waterexpert. De winnende groepen worden op donderdag 12 september 2024 bekend gemaakt en geïnformeerd per telefoon of email.

alle deelnemende drinkwaterbedrijven aan Nationale Kraanwaterdag
Beeld: ©Nationale Kraanwaterdag