Dordrecht is klaar voor het stormseizoen met Festival Voor de Vloed

Van 21 september tot 1 oktober staat de Dordtse binnenstad in het teken van Festival Voor de Vloed. Met straattheater, lezingen, excursies en Hoog & Droog routes viert Dordrecht dat de stad klaar is voor het stormseizoen. Een groot deel van de activiteiten is gratis te bezoeken. Het festival wordt georganiseerd door Lexlab_ in samenwerking met waterschap Hollandse Delta en gemeente Dordrecht.

Beeld: Wouter Sieuwerts

Klaar voor de vloed

Op zaterdag 21 september wordt het leven met hoogwater op een ludieke manier in beeld gebracht, door middel van pop-up straattheater. Zandzakken worden met busjes door de stad vervoerd, onderwaterdieren zweven door de straten en op de Voorstraat opent een winkel van Vloedmans Stormartikelen.  

Aan het einde van de middag openen locoburgemeester Maarten Burggraaf en dijkgraaf Jan Bonjer het festival en start het aftellen tot het stormseizoen, dat op 1 oktober begint.  

Het is belangrijk dat we samen ontdekken hoe water ons verbindt. Met Festival Voor de Vloed maken we water weer een centraal thema in de stad, zodat Dordtenaren op een leuke manier nadenken over waterveiligheid en hoe we hier samen aan kunnen bijdragen.

- Wouter Sieuwerts, artistiek leider Festival Voor de Vloed.

Beeld: Wouter Sieuwerts

Hoog en Droog op zolder 

Speciaal voor Festival Voor de Vloed stellen verschillende Dordtse gebouwen hun zolders open voor een bijzondere Hoog en Droog-beleving. Bezoekers kunnen op die manier ervaren hoe het is om te schuilen tijdens een overstroming, zonder licht en zonder elektriciteit. Verschillende vormen van kunst, muziek en cultuur maken er een bijzondere belevenis van. 

Aftellen tot het stormseizoen

Bezoekers kunnen met het doorlopende randprogramma van alles over het stormseizoen en het belang van voorbereiding leren. Basisschoolleerlingen kunnen meedoen met de ‘Redders van Dordt Vloedcamp’ en voor volwassenen is er een bewonersavond over waterveiligheid. Op woensdag 25 september is de jaarlijkse vloedschottentest.  

Meer weten?

Festival Voor de Vloed is van 21 september tot 1 oktober. De volledige festivalagenda is te vinden op festivalvoordevloed.nl.