Mijn afvoer loopt niet door
Loopt het water in de douche, gootsteen of het bad niet goed meer weg? Dan heb je te maken met een verstopte afvoer.
Een enkele verstopte afvoer
Soms werkt een rioolaansluiting in huis niet, bijvoorbeeld van een wastafel, terwijl alle andere aansluitingen het gewoon doen. De afvoer kan vervuild zijn met etensresten, olie en vet, zeepresten of haren. De verstopping kondigt zich aan doordat het water steeds langzamer wegzakt. Draai dan de sifon los en spoel die uit. Ook ontstoppen met een simpele plopper of ontstoppingsveer is vaak voldoende. Als dit niet helpt, roep dan de hulp van een loodgieter of rioolreinigingsbedrijf in. Pas op met allerlei chemische middelen. Deze kunnen het riool aantasten en de werking van de rioolwaterzuivering verstoren.
Grote verstopping
Is er een probleem met meerdere rioolaansluitingen in je huis? Of werkt zelfs geen enkele aansluiting meer? Dan is er waarschijnlijk een rioolbuis onder het huis of in de tuin verstopt. Ook als het toilet- of douchewater van de eerste verdieping op de begane grond weer uit een putje of toilet komt, wijst dit op een grote verstopping. Schakel snel een rioolexpert in om grotere problemen te voorkomen.
Wie is verantwoordelijk voor problemen met het riool?
Je bent zelf verantwoordelijk voor alle rioolvoorzieningen in je huis tot en met de aansluiting op het riool. Vanaf dat punt neemt de gemeente het over. In de meeste gevallen moet je problemen met het riool dus zelf oplossen. Een loodgieter, rioolspecialist of ontstoppingsspecialist kan de meeste problemen voor je oplossen. Zij beschikken over geavanceerde middelen, zoals rook- en vloeistofdetectie, om lekkages op te sporen. Als je eigen inspanningen niet werken en de oorzaak ligt duidelijk bij het netwerk van buizen en pompen (bijvoorbeeld als er net werkzaamheden in de straat zijn geweest), dan kun je een melding doen en je gemeente vragen om het probleem te verhelpen.