Hoe ontstaat droogte?

Hoe ontstaat droogte?

Droogte ontstaat als er meer vraag naar water is dan er beschikbaar is. Bij vrijwel alle klimaatscenario’s van het KNMI neemt de kans op watertekorten toe. Vooral het voorjaar en de zomers worden droger, terwijl ook de kans op langdurige droogte toeneemt. Dat vraagt aandacht voor de waterbeschikbaarheid: hoe zorgen we voor voldoende water van goede kwaliteit?

Neerslagtekort

Een veel gebruikte indicator voor droogte vormt het neerslagtekort. Dit is de neerslag minus de potentiële verdamping. Het jaar met het grootste neerslagtekort ooit gemeten in Nederland was 1976, waarbij het neerslagtekort opliep tot 361mm. Het jaar 2022 staat op plaats 5 van de jaren met het hoogste neerslagtekort (318mm), 2018 staat op plaats 6 (308mm).

Zoet water is onmisbaar

De beschikbaarheid van voldoende zoetwater is belangrijk voor Nederland, zowel voor de ecologie als onze economie. Veel sectoren, zoals landbouw, scheepvaart en industrie, zijn voor hun activiteiten afhankelijk van zoetwater. Daarnaast is zoetwater onmisbaar voor de drinkwater- en elektriciteitsvoorziening. Net zo belangrijk zijn natuurgebieden, het leefmilieu in de stad en de volksgezondheid die mede afhankelijk zijn van voldoende zoetwater.

Nederland heeft dankzij zijn ligging in een delta en door het klimaat relatief veel zoet water, maar ook hier kunnen in droge perioden watertekorten ontstaan. In die droge perioden kan aanzienlijke schade optreden. Op zulke momenten moet de verdeling van zoetwater goed geregeld zijn. Bij waterschaarste krijgen cruciale functies voorrang.

Verzilting

Door afname van rivierafvoeren komt het zeewater verder landinwaarts, met als gevolg dat het zoutgehalte in het oppervlaktewater toeneemt. Dit noemen we ook wel verzilting. Hierdoor is het water minder bruikbaar voor landbouw, drinkwater, industrie en kan het leiden tot schade aan natuurgebieden.

infographic gevolgen van droogte