Een groot deel van ons land ligt onder de zeespiegel en veel grote rivieren vinden er hun weg naar zee. Meer dan de helft van de Nederlanders woont in een gebied dat kan overstromen. Samen met andere waterbeheerders werkt Rijkswaterstaat dagelijks aan de bescherming van ons land tegen hoogwater.
Check of je in een risicogebied woont
Om het aantal slachtoffers en de schade beperken, is het belangrijk dat bedrijven en inwoners weten wat ze moeten doen. Via overstroomik.nl kun je zelf bekijken of je in een risicogebied woont. De site maakt bezoekers bewust van de kans op een overstroming en geeft tips over wat je dan zou kunnen doen. De site geeft geen informatie tijdens een overstroming. Actuele informatie tijdens een daadwerkelijke overstroming checkt u via nl-alert, crisis.nl en de rampenzenders.
Ga je weg of blijf je?
Bij een dreiging op een overstroming heb je twee mogelijkheden: blijven of weggaan. De natuurlijke reactie is weggaan. Soms is blijven beter. Bij een overstroming zie je niet meer waar je rijdt of loopt. Als je vast komt te zitten op de (snel)weg en het water bereikt je, dan ben je de pineut. Als je op een droge plek blijft, kan het zijn dat je met primitieve omstandigheden te maken krijgt. Wees je hiervan bewust. Bij een dreigende overstroming adviseert de veiligheidsregio je over blijven of weggaan via crisis.nl en de rampenzenders.
Tips voor als je blijft
Je verblijft onder primitieve omstandigheden en het is bar weer. Het kan dagen duren voordat er hulp komt of je de straat op kunt. Wegen en huizen staan onder water, met allerlei rotzooi en smurrie. Er is geen stromend water, geen elektriciteit, geen gas en de riolering werkt niet. Klik op de onderstaande foto's voor meer tips als je blijft.
Tips voor als je weggaat
Onderweg overvallen worden door het water is levensgevaarlijk. Wegen kunnen verzakken. Luister naar het advies van de veiligheidsregio of weggaan mogelijk is. Als je wel kunt gaan, zijn er samen met jou veel mensen op pad. Houd rekening met afsluitingen en grote drukte op de wegen. Klik op de onderstaande afbeeldingen voor meer tips voor als je weggaat.
Wat kun je zelf doen tegen wateroverlast?
Wil je meer informatie over wat je (preventief) kun doen om wateroverlast tegen te gaan? Neem dan eens een kijkje op Droogte en wateroverlast: wat kun je zelf doen?